Skæl i håret

Mange kender til almindelige hovedbundsproblemer som skæl, kløe og tør, irriteret hovedbund. Men hvorfor får man skæl, og hvad er forskellen på tørre og fedtede skæl?

Alle mennesker afstøder døde hudceller hver dag, også fra huden i hovedbunden. Når det er synlige hudflager, der drysser ned på skuldrene, er der ofte tale om skæl. Mange får skæl i hovedbunden en gang imellem. Hvis man har tendens til at danne skæl, sker det ofte i vinterhalvåret, når luften er tør.

 

Hvorfor får man skæl?

En almindelig årsag til skæl er en svamp, der hedder Malassezia Furfur. Tidligere kaldte man den Pityrosporum Ovale. Svampen findes i alle menneskers hovedbund. Svampen kan normalt ikke ses, og for det meste er den ganske harmløs. Men nogle gange medfører den, at man får enten tørre eller fedtede skæl. Skæl smitter ikke.

På apoteket findes der specialshampoo til tørre og fedtede skæl

Andre årsager til skæl kan være seboroisk eksem, psoriasis eller andre hudsygdomme. I sådanne tilfælde kan lægen anbefale behandling.

 

Forskellen på tørre skæl og fedtede skæl

Både tørre skæl og fedtede skæl kan give kløe i hovedbunden.

Tørre skæl: De er tørre, hvide hudflager, der drysser ned på skuldrene, når man bevæger hovedet.

Fedtede skæl: De ligger som regel som grågule, fedtede belægninger i hovedbunden.

Om skællene er tørre eller fedtede – og om de er store eller små – afhænger af, om hovedbunden er tør eller fedtet. Derudover spiller det en rolle, hvor hurtigt de døde hudceller bliver afstødt. Almindeligvis bliver hudcellerne afstødt celle for celle. Ved skæl drysser de af i mindre eller større flager.

Skæl kan bekæmpes med skælshampoo, der forebygger dannelse af skæl i hovedbunden, løsner og opløser skæl og tilfører fugt til hovedbunden.

 

Tør og irriteret hovedbund

Hvis hovedbunden er tør, kan der opstå kløe og irritation. Det kan også drysse lidt fra hovedbunden, men det drysser ikke i flager på samme måde, som når man har skæl.

Til tør og irriteret hovedbund gælder det om at vælge en skånsom shampoo, som indeholder særlige fugtgivende og plejende ingredienser, der opretholder hovedbundens naturlige fugtighed. Specialshampoo til tør og irriteret hovedbund tilfører fugt uden at gøre håret fedtet.

 

Del artiklen: