Skæl i håret

Hvorfor får man skæl i hovedbunden, hvordan skelner man mellem skæl og tør hovedbund og hvordan slipper man af skæl? Læs Apotekets forklaringer og råd her.

Alle mennesker afstøder bittesmå, døde hudceller hver dag, også fra huden i hovedbunden. Når det er synlige hudflager, der drysser ned på skuldrene, er der ofte tale om skæl. Mange får skæl i hovedbunden en gang imellem, særligt i vinterhalvåret, når luften er tør.

Hvorfor får man skæl?

Skæl smitter ikke. Små, tørre skæl skyldes ofte tør hovedbund. En anden almindelig årsag til skæl er en svamp ved navn Malassezia furfur. Tidligere kaldte man den Pityrosporum ovale. Svampen findes i alle menneskers hovedbund. Normalt kan man ikke se den, og for det meste er den ganske harmløs. Men nogle gange medfører den, at man får skæl eller skæleksem. 

Psoriasis eller andre hudsygdomme kan også være årsag til skæl. I sådanne tilfælde kan lægen anbefale behandling. 

Forskellen på tørre skæl og fedtede skæl

Både tørre skæl og fedtede skæl kan give kløe i hovedbunden.

Tørre skæl er tørre, hvidlige hudflager, der drysser ned på skuldrene, når man bevæger hovedet.

Fedtede skæl ligger ofte som grågule, fedtede belægninger i hovedbunden.

Om skællene er tørre eller fedtede, små eller store, kan afhænge af, om hovedbunden er tør eller fedtet. Derudover spiller det en rolle, hvor hurtigt de døde hudceller bliver afstødt. Almindeligvis bliver hudcellerne afstødt celle for celle. Ved skæl drysser de af i mindre eller større flager.

Skæl kan bekæmpes med skælshampoo, der forebygger dannelse af skæl i hovedbunden, løsner og opløser skæl og tilfører fugt til hovedbunden.

Tør og irriteret hovedbund

Hvis hovedbunden er tør, kan der opstå kløe og irritation. Det kan også drysse lidt fra hovedbunden, men det drysser ikke i flager på samme måde, som når man har skæl.

Til tør og irriteret hovedbund gælder det om at vælge en skånsom shampoo, som indeholder særlige fugtgivende og plejende ingredienser, der opretholder hovedbundens naturlige fugtighed. Specialshampoo til tør og irriteret hovedbund tilfører fugt uden at gøre håret fedtet.

 

Del artiklen: