Om lus i hovedbunden

Hvordan får man lus? Hvem kan få lus? Kan man undgå at få lus? Generelt om lus i hovedbunden

Om lus

Du kan blive smittet med lus året rundt, men der er som regel flere lus i omløb i vintersæsonen, når vi rykker tættere sammen indendørs. Højsæsonen for lus plejer at starte i august, når børnene vender tilbage til børnehaverne og skolerne igen efter ferien.

 

Hvordan får man lus?

Lus kan kravle fra hoved til hoved, når mennesker er tæt sammen.

Lus lever af at suge blod fra hovedbunden og lusene kravler i hovedbunden og på hårstråene. Børn bliver let smittet med lus, fordi de ofte leger tæt sammen. Måske deler de huer og hårpynt eller ligger med hovedet på samme pude, når de ser tv eller spiller på iPad’en.

Hvem kan få lus?

Det er ikke kun børn, der får lus. Teenagere og voksne kan også sagtens blive smittet med lus – og både piger og drenge får lus.

Lusene trives fint i både rent og snavset hår. De har nemmere ved at skjule sig i langt hår, men du kan også få lus, når du er korthåret.

Kan man undgå at få lus?

Når der er mennesker omkring dig, der har lus, kan du risikere at blive smittet. Men du kan undgå, at én enkelt lus bliver til en hel lusekoloni.

Gør det til en vane at tjekke dit barns hår for lus på en fast ugedag hver uge. Hvis barnet er blevet smittet med lus i ugens løb, kan I nå at komme af med lusene, inden der bliver mange af dem.

Hvis du finder levende lus i barnets hår, er det vigtigt at tjekke resten af familien også.

Tips til hvordan du bedst kæmmer håret for lus.

 

Hvordan ser lus ud?

Der er tre stadier i lusens liv:

  • æg
  • nymfe
  • lus

Luseæg: Det er kun hunlusene, der lægger æg. I gennemsnit lægger en lus fem æg om dagen. Et luseæg er gennemsigtigt, så det kan være svært at se med det blotte øje. Ægget bliver ”limet fast” på et hårstrå tæt ved hovedbunden – ofte bag ørerne og i nakken, hvor der er varmt. Efter cirka en uge klækker ægget og ud kommer en lillebitte nymfe.

Nymfer: En lusenymfe måler højst en millimeter, når den lige er kommet ud af ægget. Det tager den cirka ti dage at vokse sig stor og kønsmoden.

Lus: En voksen lus måler cirka to-tre millimeter. Lusen har en aflang krop med seks ben og et lille hoved med to følehorn.

 

Del artiklen: