Om vitaminer og mineraler

Kroppen har brug for at få tilført vitaminer og mineraler for at kunne fungere. De fleste vitaminer og mineraler får vi gennem den mad, vi spiser. En undtagelse er D-vitamin, som vi også får tilført gennem sollys.

Vitaminer

Vitaminer er organiske stoffer, som er nødvendige for mange kropsfunktioner.  Der findes flere forskellige vitaminer – og vi har brug for dem alle for at vores krop kan fungere.

Se Apotekets udvalg af vitaminer og kosttilskud

Vandopløselige og fedtopløselige vitaminer

Nogle vitaminer er vandopløselige, nemlig C-vitaminer og de forskellige B-vitaminer. Dem er vi nødt til at få tilført hver dag, da de ikke bliver lagret i kroppen.

Vitamin A, D, E og K er fedtopløselige. De kan ophobes i kroppens fedtdepoter i kortere eller længere tid, så kroppen har et lager at trække på.

Mineraler

Mineraler er grundstoffer, som findes i jorden og i vores drikkevand. Mange mineraler er lige så vigtige for kroppen som vitaminer.

Se Apotekets udvalg af mineraler

Hold vitaminbalancen

Det er vigtigt at få alle de vitaminer og mineraler, som kroppen behøver. Vitaminerne og mineralerne indgår i livsvigtige processer i kroppen og har betydning for både fysisk og psykisk velbefindende. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af balance.

Find ud af om du har et særligt behov for tilskud af vitaminer og/eller mineraler

Undgå overdosering

Det kan være skadeligt for kroppen at overdosere mineraler og vitaminer – især de fedtopløselige, som bliver i kroppen i længere tid.

Kosttilskud i form af vitaminpiller og lignende må ikke erstatte en sund og varieret kost.

Del artiklen:

Se her, hvilken betydning forskellige vitaminer og mineraler har for kroppen.