Sådan fjerner man en flåt

 • Tjek for flåter, hver gang du har været ude i naturen
  Flåter bider sig fast på huden for at suge blod. De sidder ofte på læggene eller i lysken, men de kan også gemme sig i nakken, bag ørerne, i armhulerne og andre steder på kroppen.
 • Fjern flåten hurtigst muligt
  En flåt, der har bidt sig fast på huden, skal fjernes hurtigt – helst inden for 8 timer. Det minimerer risikoen for at blive smittet med borrelia. Fjern flåten med en flåtfjerner eller en flåttang. Slut af med at rense bidstedet med et desinfektionsmiddel til huden, fx Apotekets Alcogel.
  Tip: Brug en fnugrulle til at fjerne flåter fra tøjet.
 • Hold øje med tegn på borrelia
  Det er ikke alle flåter, der kan overføre smitte, men hold alligevel øje med symptomer på borrelia i de følgende dage/uger. Kontakt lægen, hvis der opstår et rødt udslæt, der breder sig i en rød ring rundt om bidstedet.

 

Glem alt om gamle husråd
Forsøg aldrig at fjerne en flåt ved hjælp af olie, smør eller andre gamle husråd såsom at brænde den med en cigaret eller dreje den rundt med en almindelig pincet.

Den mest sikre metode er at fjerne flåten med en speciel flåtfjerner. Apotekets Flåtfjerner fjerner let flåten i ét stykke uden at nive eller skade huden. 

Skulle det ske, at du kun får fjernet flåtens krop, er der ingen grund til bekymring. Der sker ikke noget ved, at flåtens hoved bliver siddende, og det vil falde af af sig selv i løbet af et par dage.

 

 

Del artiklen: