Flåtsygdomme, hold øje med disse symptomer

Flåter kan smitte med bl.a. borrelia og TBE. De fleste flåtbid er ufarlige, men nogle flåter kan overføre sygdomme via deres bid. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, hvis du bliver bidt af en flåt.

Borrelia

Den mest almindelige flåtbårne sygdom er borreliose, der skyldes bakterien borrelia burgdorferi. Hvis flåten er smittebærer, kan den overføre bakterien via sit spyt, når den bider sig fast på huden for at suge blod. Borrelia-bakterien kan overføres fra flåter til mennesker i løbet af nogle få timer, men som regel kræver det, at flåten sidder fast i mere end 24 timer. Fjern altid en flåt så hurtigt som muligt. 

Borrelia rødt udslæt

Tegn på borrelia

Det er slet ikke sikkert, at du mærker et flåtbid. Tjek derfor altid for flåter, når du har været udendørs i flåtsæsonen, og fjern eventuelle flåter med det samme. Læs her, hvordan du nemt og sikkert fjerner en flåt.

Hold øje med, om der opstår en rød ring på det sted, hvor flåten havde bidt sig fast. Det første tegn på borrelia-smitte er et rødt udslæt, der breder sig i en rød ring med en mørkere rød kant ud fra bidstedet. Udslættet kan dukke op fra cirka 2 til 30 dage efter flåtbiddet. Hvis du får udslæt, eller hvis du bliver utilpas og føler dig syg, skal du kontakte lægen.

Uden antibiotikabehandling kan borreliose udvikle sig til en mere udbredt infektion med almen sygdomsfølelse, hovedpine, muskelsmerter, hævede, ømme led og udslæt på større områder af kroppen. I sidste ende kan det give alvorlige komplikationer såsom hjernehindebetændelse, ansigtslammelse eller betændelse i hjertets muskulatur.

TBE, flåtbåren hjernebetændelse

I sjældne tilfælde kan en flåt overføre TBE-virus (Tick Borne Encephalitis). TBE er en flåtbåren hjernebetændelse.

I Danmark findes TBE hovedsageligt på Bornholm, men nogle få er blevet smittet med TBE andre steder i landet, bl.a. i Nordsjælland og på Fyn. I Sverige og Centraleuropa er sygdommen mere udbredt.

Hvis en flåt er inficeret med TBE-virus, kan den overføre smitten, så snart den bider sig fast på huden og begynder at suge blod.

Hvis du hyppigt færdes i områder med risiko for TBE-smitte, bør du være særligt opmærksom på at beskytte dig mod flåtbid. Se Apotekets guide til at undgå flåtbid.

Det er muligt at købe spray, der afskrækker flåter, bl.a. Apotekets Insektspray Stop Myg & Flåter, som fås i to udgaver: en plantebaseret og en med DEET 40%. Vær dog opmærksom på, at disse insektspray ikke bør anvendes af kvinder, der er gravide eller ammer.

Der findes desuden en effektiv vaccine mod TBE.

Tegn på TBE

De første symptomer på TBE er oftest feber, træthed, muskelsmerter og hovedpine, der viser sig efter 2-28 dage. Nogle smittede kan dog opleve bl.a. voldsom hovedpine, nakkestivhed og opkastninger allerede efter en uges tid.

 

 Del artiklen: