Luftvejsinfektion, symptomer og årsager

Luftvejsinfektion og irritation i luftvejene skyldes ofte virus, f.eks. forkølelse eller bronkitis. Andre årsager til irriterede luftveje kan være astma, høfeber eller KOL. Læs her om luftvejssymptomer og årsager til irritation i luftvejene.

Irritation i luftvejene, hvad kan det skyldes?

Luftvejenes funktion er at sikre ilt til kroppen. Når vi indånder luft gennem næsen eller munden, bliver den via svælget og luftrøret transporteret til bronkierne og lungerne. Forskellige tilstande kan irritere luftvejene og give symptomer som hævede eller irriterede slimhinder, slim i halsen eller næsen, hoste m.m. Symptomerne kan bl.a. skyldes:

  • Forkølelse, som er en meget almindelig, smitsom virusinfektion. Alle bliver forkølede en gang imellem, det gælder spædbørn, børn, unge, voksne og gamle. Symptomerne er bl.a. slim i næsen og hoste. Få mere viden og råd om forkølelse her.
  • Bronkitis, som kan være akut eller kronisk. Akut bronkitis er en pludseligt opstået irritation i bronkierne, der viser sig som tør hoste eller hoste med slim fra lungerne. Akut bronkitis skyldes virus eller bakterier.
  • KOL, kronisk obstruktiv lungesygdom, som er en vedvarende irritationstilstand i luftvejene. Symptomer på KOL er bl.a. nedsat lungefunktion, øget slimdannelse i lungerne, hoste, stakåndethed og åndenød. KOL er i langt de fleste tilfælde forbundet med rygning, og kaldes også af og til for rygerlunger. Ikke-rygere kan dog også få KOL.
  • Høfeber, som er en reaktion på overfølsomhed over for pollen eller andre allergener. Udover at irritere øjnene, kan høfeber også skabe irritation i luftvejene med symptomer som løbende næse og nys. Se Apotekets 10 råd til pollensæsonen.
  • Astma, som er en kronisk sygdom i luftvejene med inflammation i lungerne. Personer med astma kan have vejrtrækningsbesvær og tilfælde af åndenød. Hoste og slim i luftvejene er andre almindelige symptomer på astma.

Hvordan kan man lindre luftvejsirritation?

Salt kan være en hjælp til f.eks. at løsne slim i halsen, lungerne og næsen. På apoteket findes forskellige muligheder, bl.a. en saltinhalator. Få mere at vide om  Apotekets forskellige produkter med fysiologisk salt her.

 

 

 

 

Del artiklen: