Viden om god håndhygiejne

Normalt har vi forskellige fredelige bakterier på huden, som ikke er sygdomsfremkaldende. Men i løbet af en dag rører vi ved mange forskellige ting og kommer i kontakt med andre bakterier og virus som kan smitte med f.eks. forkølelse, influenza eller maveinfektion. Derfor er det vigtigt at rengøre hænderne i dagens løb.

Håndvask med vand og sæbe

Det er almindelig god hygiejne at vaske hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og bleskift, før, under og efter madlavning, inden spisning, efter havearbejde m.m.

 

Hænderne bliver ikke rene af at blive duppet med lidt sæbe og holdt under vandhanen i et øjeblik. Sådan udfører du en grundig, korrekt håndvask:

  • Tag ringe, ur og armbånd af.
  • Gør hænderne våde i lunkent eller varmt vand.
  • Fordel sæbe på håndfladerne, alle fingrene, mellem fingrene, på håndryggen og rundt om håndleddene. Du kan bruge flydende eller fast sæbe, men vær opmærksom på, at der kan samle sig mange bakterier på et stykke fugtigt håndsæbe i en våd sæbeskål.
  • Vask håndflader, håndrygge, håndled, fingre, fingerspidser og mellemrummene mellem fingrene med sæben i mindst 15 sekunder.
  • Skyl hænderne og tør dem i et rent håndklæde eller et stykke køkkenrulle.

 

Hvornår er det bedst at vaske hænder med vand og sæbe?

Brug vand og sæbe, når der er synligt skidt og snavs på hænderne.

 

Hvornår skal du bruge håndsprit?

 

Del artiklen: