Undgå tørre og røde hænder ved hyppig håndvask

Når der er sygdomssmitte i omløb, er det nødvendigt at være ekstra flittig med håndhygiejnen. Men det er ikke alle hænder, der kan holde til at blive afsprittet og vasket med vand og sæbe mange gange om dagen. Både børn og voksne kan få tør, irriteret og rød hud på hænderne, når de bliver vasket hyppigt. Læs her, hvordan hænderne kan holdes rene så skånsomt som muligt.

Hyppig håndvask kan udtørre huden

Vi har masser af forskellige, fredelige bakterier på huden, som ikke er sygdomsfremkaldende. Men når vi færdes uden for hjemmet, kan vi ikke undgå at røre ved dørhåndtag, indkøbsvogne, trappegelændere og andet, som andre også har rørt ved. På den måde kommer vi i kontakt med uønskede bakterier og virus, der kan smitte med f.eks. forkølelse, influenza, maveinfektion eller andet. For at mindske risikoen for sygdom er det vigtigt at rengøre hænderne flere gange i dagens løb, når der er smitsomt virus i omløb. Man kan bruge håndsprit, eller man kan vaske hænder med vand og sæbe - men mange oplever, at huden ikke kan holde til alt det vand og sæbe.

Både håndsprit og en grundig håndvask med vand og sæbe fjerner uønskede mikroorganismer fra huden. I nogle tilfælde kan det ene være mere hensigtsmæssigt end det andet. 

Hvorfor får man tørre, sprukne hænder, når man vasker hænder tit?

Det slider på hudens naturlige barrierefunktion at vaske hænder mange gange i løbet af en dag. Det gør huden på hænderne mere sårbar, og huden kan blive tør, sprukken, irriteret og rød. Både børn og voksne kan beskytte huden og modvirke udtørring ved at bruge håndcreme, når man har vasket hænderne med vand og sæbe. Apotekets har et bredt udvalg af specialcremer, der tilfører fugt og pleje til huden. Nogle cremer indeholder f.eks. panthenol, der virker genopbyggende på huden, mens andre både virker plejende og danner en beskyttende hinde på huden. Den nyeste generation af Apotekets specialiserede hudpleje indeholder probiotisk ekstrakt af mælkesyrebakterier, som styrker hudbarrieren. 

Gode råd til at undgå røde, tørre hænder ved hyppig håndvask:

  • Brug håndsprit, f.eks. Apotekets Alcogel, når hænderne ikke er synligt beskidte.
  • Vask synligt snavsede hænder med vand og mild, flydende sæbe med hudvenlig pH-værdi. Skyl sæben omhyggeligt af med vand. Undgå at vandet er så varmt, at det tørrer huden yderligere ud.
  • Tør hænderne grundigt i papir eller et rent håndklæde.
  • Smør hænderne med en god håndcreme efter hver håndvask for at modvirke tør hud, prøv f.eks. Apotekets Specialpleje Lacto+ Håndcreme med probiotisk ekstrakt. Vi anbefaler Apotekets Specialpleje Lacto+ Barrierecreme med probiotisk ekstrakt, hvis dine hænder er særligt udsatte. 
  • Smør hænderne inden sengetid med en fed creme til tør hud og lad cremen virke natten over. Vælg gerne en creme, der både plejer huden og danner en beskyttende hinde på huden. Tag eventuelt et par tynde bomuldshandsker på, hvis cremen føles fedtet på hænderne.
  • Vælg håndsæbe og håndcreme uden parfume eller andre unødige indholdsstoffer. Kig evt. efter produkter med Astma-Allergimærke og/eller Svanemærke.

  

 

Del artiklen: