Kløende og tør hovedbund

Hovedbunden kan blive tør og irriteret, nøjagtigt lige som huden på kroppen. Oplever du kløe i hårbunden, tør hovedbund, eller har du sensitiv hovedbund? Læs Apotekets råd til forebyggelse og behandling af tør, irriteret, kløende hovedbund her.

Gode råd mod tør, kløende hovedbund

Hvis man har tør hud på kroppen, vil man ofte også have tør hovedbund. Når hovedbunden er tør, kan der opstå kløe og irritation. Der kan også komme et fint, hvidligt drys fra hovedbunden, men det drysser ikke i flager på samme måde, som når man har skæl i hovedbunden.

Tør hovedbund har brug for særlig pleje. Følg disse råd, hvis du vil forebygge tør hårbund eller gerne vil af med tørhed og kløe i hovedbunden:

  • undgå at vaske håret for ofte
  • vask håret med behageligt tempereret vand – varmt vand kan udtørre hovedbunden
  • brug mild, parfumefri shampoo til tør hovedbund, gerne en specialshampoo med højt indhold af fugtgivende ingredienser
  • føntør håret ved lav temperatur

Shampoo til tør hovedbund

Hvad gør man ved en hovedbund, der klør? Ved tør og kløende hovedbund er det bedst at bruge en mild shampoo uden unødige indholdsstoffer. Undgå shampoo med et højt indhold af vaskeaktive ingredienser og gå udenom parfume eller andet, der kan irritere huden.  

Vælg gerne en skånsom shampoo med særligt fugtgivende og plejende ingredienser, f.eks. carbamid, som har en enestående evne til at holde på fugten i huden. Apotekets Carbamidshampoo er parfumefri og allergideklareret.

Kløende hovedbund

Irritation og kløe i hårbunden kan skyldes flere forskellige ting. De mest almindelige årsager til kløende hovedbund er:

Når du kender årsagen til kløen, kan du vælge netop den hårshampoo, som bedst kan afhjælpe problemet. Apotekets har forskellige specialshampooer til tør, irriteret, kløende hovedbund.

Sensitiv hovedbund

Sart og sensitiv hovedbund har bedst af mild og skånsom, fugtgivende pleje. En sensitiv hovedbund kan reagere med tørhed, irritation eller kløe, hvis håret bliver vasket for ofte.  Undgå også hårprodukter, som kan virke udtørrende eller irriterende på sart hårbund.

Nogle oplever, at shampoo med højt indhold af vaskeaktiver kan virke udtørrende på hovedbunden. Der findes forskellige vaskeaktive stoffer, som efter myndighedernes vurdering er sikre at anvende i hårshampoo, bl.a. sodium laureth sulfat og sodium lauryl sulfat samt disodium laureth sulfosuccinate. Sodium laureth sulfat og sodium lauryl sulfat er baseret på sulfater, og er nogle af de mest anvendte vaskeingredienser i hårshampoo. Sulfatfri shampoo kan indeholde f.eks. disodium laureth sulfosuccinat, der er baseret på succinater. 

En shampoos fugtgivende egenskaber afhænger af produktets sammensætning, dvs. hvilke aktive ingredienser, shampooen indeholder, mængden af disse og råvarernes kvalitet. En shampoo kan indeholde få eller mange fugtgivende, plejende og beroligende ingredienser, som kan være tilsat i små eller større mængder.

Har du sart hovedbund, kan vi anbefale Apotekets pH-Shampoo med mælkesyre, som stabiliserer hovedbundens naturlige pH-værdi. Herudover indeholder den bl.a. betain og panthenol som tilfører masser af fugt og beskytter den sarte hovedbund.

Apotekets Mild Shampoo er udviklet til sensitiv hovedbund. De vaskeaktive ingredienser er baseret på succinater og kokos. Herudover indeholder den et plejende havalgeekstrakt og en høj koncentration af ingredienser, der fugter, beskytter og beroliger hovedbunden.

 

 

Del artiklen: