Kvindens underliv, råd til pleje af det intime område

Hvordan de synlige og usynlige dele af kvindens kønsorganer ser ud, har ikke nogen betydning for funktionerne – hverken med hensyn til børnefødsler eller seksualitet.

Af sundhedsplejerske Else Guldager

Det mest synlige af kvindens underliv er venusbjerget – eller trekanten, som det behårede område der afslutter kvindens bugvæg, også kaldes. Det er lidt forskelligt, hvor meget fedt der er under huden. Hos nogle er det er et bjerg der hvælver sig frem, hos andre er det et fladt stykke hud med hår på nedadtil.

I bunden af trekanten er indgangen til skeden. Skeden omkranses af de ydre og de indre kønslæber, klitoris, selve skedeåbningen, urinrørets udmunding og bagtil endetarmsåbningen. De ydre kønslæber er rige på fedt og behårede, mens de indre kønslæber er tynde og meget følsomme, De ydre og de indre kønslæber hjælper med at beskytte indersiden af skeden mod urenheder.

De indre og ydre kønslæber

De ydre kønslæber er dækket af almindelig hud med hår på i modsætning til de indre kønslæber, der er dækket af slimhinder ligesom mundhulen eller øjeæblet er det. Det betyder, at der i de indre kønslæber er et beskyttende og fugtighedsbevarende slimlag alleryderst. Slimen produceres i nogle kirtler, der udmunder i kønslæberne.

Hos de fleste kvinder er de indre kønslæber længere end de ydre kønslæber. De indre kønslæber, som er dækket af slimhinder, er mere sarte og mindre modstandsdygtige overfor slitage end huden er det. Derfor er der grund til at være forsigtig med trusser, trusseindlæg eller bukser, som strammer og generer i skridtet.

Skeden

Skeden danner forbindelsen til livmoderhals og livmoder. Skeden er et elastisk rør, som er dækket af en foldet slimhinde med sin egen mikrobielle flora og særlige, sure pH-værdi. Længden af skeden varierer fra kvinde til kvinde. Den gennemsnitlige længde er omkring 8 cm, og ved seksuel lyst bliver skeden elastisk og kan strækkes og blive længere.

Det totale miljø i slimhinderne er vigtigt for transport af sæd til livmoder og æggeledere, for befrugtning af ægget, for graviditetens forløb og for barnets fødsel.

 

Pleje af intimområdet

Det vigtigste er at lade være med at gøre noget, der ikke er nødvendigt. Kvindens underliv er selvrensende. Det betyder, at du skal gøre mindst muligt. På den måde kan du undgå at skabe ubalance i det mikrobielle miljø, som beskytter de indre kønsorganer og sørger for at bevare fugtigheden. Under normale omstændigheder er det vigtigt at undgå at vaske med sæbe, hvor der er slimhinder – f.eks. ved de indre kønslæber og i skeden.

For det meste kan du nøjes med at vaske de ydre kønslæber med vand. Er der er rester af urin, sæd, og slim, kan du anvende lidt sæbe eller intimsæbe, som du skyller grundigt af med vand. Brug dine hænder, når du vasker dig. Så kan du mærke om alt er, som det bør være. Hvis du bruger vaskeklud, kan du komme til at forurene dig selv med mikroorganismer, som dit underliv har bedst af at undgå.

Læs flere anbefalinger til din intimpleje her

 

Del artiklen: