Apotekets anbefalinger til din intimpleje

De fleste kvinder oplever af og til svie, kløe, øget udflåd eller tørhed i skeden. Det kan skyldes bakteriel ubalance, skedesvamp, urinvejsinfektioner eller andet. Nogle af de mest almindelige årsager til underlivsgener er ubalance i bakteriefloraen, visse former for medicin, hormonforstyrrelser, nedsat immunforsvar, stramtsiddende eller syntetisk tøj, højt indtag af sukker og uhensigtsmæssig brug af hygiejneprodukter.

Forebyg gener i intimområdet - 10 gode råd

  • Undgå overdrevet, hyppig vask.
  • Brug uparfumeret, skånsom intimsæbe, der er specielt udviklet til brug i intimområdet.
  • Undgå at bruge produkter med parfume i intimområdet.
  • Brug vaskemiddel uden parfume til dit undertøj.
  • Undgå stramtsiddende bukser og trusser.
  • Brug helst trusser af ren bomuld, som tillader huden at ånde. Bomuld kan vaskes ved høj temperatur, f.eks. 60 grader, så trusserne kan blive helt rene.
  • Skift trusser ofte, så du holder dig ren og tør – og sov gerne uden trusser, så huden kan få luft.
  • Begræns brugen af trusseindlæg og tamponer og vælg parfumefri trusseindlæg, hygiejnebind og tamponer, som ikke er bleget med klor.
  • Tør dig altid forfra og bagud efter toiletbesøg.
  • Brug en skånsom, parfumefri barbergel ved intimbarbering.

 

Intimområdets naturlige balance

Hos kvinder i den fødedygtige alder udgør mælkesyrebakterier hovedparten af den naturlige bakterieflora i skeden. Mælkesyrebakterierne producerer mælkesyre og sørger for at opretholde skedens naturlige balance med en pH-værdi på højst 4,5. Ved denne pH-værdi har skadelige bakterier og svampe svært ved at trives.

Ubalance i bakteriefloraen kan føre til irritation og infektion

Bakteriel ubalance opstår, når pH-værdien i skeden stiger, fordi mælkesyrebakterier i skeden bliver erstattet af andre typer af bakterier. Det går ud over skedens naturlige værn mod infektioner og øger risikoen for underlivsgener.

Ubalance i bakteriefloraen kan blandt andet skyldes visse former for medicin og hormonelle forhold, bl.a. i forbindelse med graviditet eller overgangsalder.

 

Andre årsager til irritation i intimområdet

Parfume og overdrevet vask og brug af almindelig sæbe med høj pH-værdi kan medføre irritation og udtørring af slimhinderne og huden i intimområdet. Vælg altid en mild, parfumefri sæbe, der er udviklet specielt til intimområdet.

Stramtsiddende tøj, trusser af syntetisk materiale, parfumerede produkter og hyppig brug af trusseindlæg, tamponer m.m. kan føre til irritation og gener i intimområdet. Vær opmærksom på, at nogle hygiejnebind og trusseindlæg er tilsat parfume og kan være bleget med klor.

Læs mere om kvindens intimområde her

 

Del artiklen: