Apotekets 10 anbefalinger til et underliv i balance

Få Apotekets anbefalinger til intimpleje og læs om, hvad der kan give ubalance i underlivet.

Irriteret intimområde?

De fleste kvinder oplever af og til svie, kløe, øget udflåd eller tørhed i skeden. Det kan skyldes bakteriel ubalance, skedesvamp, urinvejsinfektioner eller andet. Der kan være flere forskellige årsager til, at der opstår ubalance i bakteriefloraen. 

Nogle af de mest almindelige årsager til underlivsgener er indtag af visse typer af medicin, hormonforstyrrelser, nedsat immunforsvar, stramtsiddende eller syntetisk tøj, højt indtag af sukker og uhensigtsmæssig brug af hygiejneprodukter. 

10 gode råd til din intimpleje

  • Undgå overdrevet, hyppig vask.
  • Undgå at bruge produkter med parfume i intimområdet. Anvend i stedet uparfumeret, skånsom intimsæbe, der er specielt udviklet til brug i intimområdet.
  • Brug vaskemiddel uden parfume til dit undertøj.
  • Undgå stramtsiddende bukser og trusser.
  • Brug helst trusser af ren bomuld, som tillader huden at ånde. Bomuld kan vaskes ved høj temperatur, f.eks. 60 grader, så trusserne kan blive helt rene.
  • Skift trusser ofte, så du holder dig ren og tør – og sov gerne uden trusser, så huden kan få luft.
  • Begræns brugen af trusseindlæg og tamponer
  • Vælg parfumefri trusseindlæg, hygiejnebind og tamponer, som ikke er bleget med klor.
  • Tør dig altid forfra og bagud efter toiletbesøg.
  • Brug en skånsom, parfumefri barbergel ved intimbarbering. 

Hvorfor opstår ubalance i skeden?

 Hos kvinder i den fødedygtige alder udgør mælkesyrebakterier hovedparten af den naturlige bakterieflora i skeden. Mælkesyrebakterierne producerer mælkesyre og sørger for at opretholde skedens naturlige balance med en pH-værdi på højst 4,5. Ved denne pH-værdi har skadelige bakterier og svampe svært ved at trives. 

Ubalance i bakteriefloraen

Der kan som nævnt være forskellige årsager til, at der opstår ubalance i bakteriefloraen.

Ubalance opstår typisk fordi pH-værdien i skeden stiger. Når pH-værdien stiger får de uønskede bakterier bedre betingelser for at udvikle sig og erstatter de vigtige mælkesyrebakterier. Det går ud over skedens naturlige værn mod infektioner og øger risikoen for underlivsgener

Ubalance i bakteriefloraen kan blandt andet skyldes visse former for medicin og hormonelle forhold, bl.a. i forbindelse med graviditet eller overgangsalder.

 

Læs mere om kvindens intimområde her

Læs mere om årsager til tørhed i skeden her

 

 Del artiklen: