Hudens opbygning, mikrobiom og funktion

Hudens mikrobiom har afgørende betydning for hudens tilstand. Læs her om hudens opbygning, hudens tre lag, hudens funktion og hudens unikke mikrobiom - og få gode råd til at passe godt på huden og styrke hudbarrieren.

Hudens funktion

Huden har en vigtig funktion, nemlig at beskytte kroppen mod ydre påvirkninger. Og med et areal på gennemsnitligt cirka to kvadratmeter er huden kroppens største organ, så det gælder om at passe godt på den.

Huden regulerer kropstemperaturen, og den er en del af kroppens immunsystem. Huden beskytter os mod væsketab, og huden fungerer som en barriere mod forskellige kemiske og fysiske påvirkninger samt uønskede mikroorganismer. Det er dog ikke alle mikroorganismer, man skal undgå. Nogle bakterier er gode for huden og nødvendige for at holde huden og hudbarrieren sund og velfungerende. Det gælder om at opretholde den rette balance. Læs videre, og se hvorfor.

Hudens lag

Huden består af tre lag: overhuden, læderhuden og underhuden.

  • Overhuden (epidermis) fungerer som hudens barriere. Yderst består overhuden af et hornlag med døde hudceller. I overhudens indre lag har vi levende celler. Disse hudceller har forskellige funktioner. Der er f.eks. hudceller, som indgår i immunforsvaret, hudceller, som danner pigment, og hudceller, som reagerer på skader i huden. Der foregår konstant celledeling. Nye celler bliver til, mens andre dør og bliver afstødt.
  • Læderhuden (dermis) består bl.a. af bindevæv og kollagenfibre, som påvirker hudens elasticitet og styrke.
  • Underhuden (subcutis) er hudens fedtlag, som beskytter os mod kulde og virker som en stødpude mod bump og stød.

Hudens eget mikrobiom

Menneskets mikrobiom er en betegnelse for alle de mikroorganismer, som findes: 

  • kroppen – på huden og slimhinderne
  • i kroppen – i tarmen

Mikrobiomet består af millioner af bakterier, virus og svampe. Som udgangspunkt er der tale om gode mikroorganismer, der interagerer med kroppen på en positiv måde. Der er altså ikke tale om mikroorganismer, som gør os syge. Tværtimod.

Det har længe været kendt, at mikrofloraen i tarmen, også kaldet tarmens mikrobiom, har betydning for fordøjelsen. De fleste har nok på et tidspunkt indtaget probiotika i form af kapsler med mælkesyrebakterier. Enten for at slippe for ”feriemave” på rejsen, eller for at undgå diarré i forbindelse med antibiotikabehandling.

Man ved nu, at huden også har sit helt eget mikrobiom bestående af millioner af virus, bakterier og svampe. De gode mikroorganismer hjælper med at beskytte huden. Det er godt nyt, som kan få stor betydning for forebyggelse og behandling af hudproblemer.

Hudens mikrobiom har betydning for hudens balance

Hudens mikrobiom er millioner af mikrober – bl.a. bakterier – som lever på huden. Hudens mikrobiom har betydning for bl.a. hudens fugtniveau, barrierefunktion og evne til at beskytte sig selv. Et afbalanceret mikrobiom er afgørende for en hud i sund balance.

Probiotiske bakterier, primært forskellige arter af lactobacillus, udgør en vigtig del af hudens mikrobiom. Probiotiske bakterier er ikke mikroorganismer, som medfører sygdom. Disse gavnlige mælkesyrebakterier har en central rolle i arbejdet med at opretholde mikrobiomets rette balance. Hvis uønskede bakterier får lov til at formere sig og forstyrre balancen, kan det medføre et svækket mikrobiom og en mindre modstandsdygtig hudbarriere.

Probiotisk hudpleje

Apotekets cremer med probiotisk ekstrakt gør det nu muligt at pleje f.eks. tør, sart og udfordret hud på en helt ny måde.

Hudplejeprodukter med probiotiske ingredienser har effekt i epidermis, som er hudens øverste, levende lag. Her vil de bidrage til at forbedre og balancere miljøet, så hudbarrieren styrkes og bliver bedre i stand til at holde på fugten og beskytte sig selv. 

Der findes mange forskellige lactobacillus-stammer. Ved at tilføre nogle af disse mælkesyrebakterier til huden, kan man understøtte mikrobiomets naturlige bakteriediversitet og forbedre eller genskabe mikrobiomets naturlige balance. Huden kender de probiotiske bakterier i forvejen, og kan med det samme drage nytte af dem. Probiotiske ingredienser kan igangsætte vigtige processer i huden, som genskaber en hensigtsmæssig pH-værdi og en velfungerende fugtbarriere. 

 

 

 

 

 

Del artiklen: