D-vitamin fra solen

Solens UVB-stråler kan være skadelige, men de har også positive egenskaber. Solen får nemlig kroppen til at danne D-vitamin. Men kan man danne D-vitamin, når man beskytter sig med solcreme eller tøj, der dækker huden?

Undersøgelser fra bl.a. Kræftens Bekæmpelse antyder, at solbeskyttelse hæmmer dannelsen af D-vitamin i kroppen. Men i løbet af en almindelig dansk sommer vil der ikke være forskel på D-vitamin-depotet i kroppen hos personer, der bruger solbeskyttelse, og personer der ikke gør.

Vær opmærksom på, at solarium ikke er en brugbar kilde til D-vitamin.

D-vitamin gør det bl.a. lettere for kroppen at optage kalk, som er nødvendigt for knogler og muskler. Ved mangel på D-vitamin øges risikoen for knogleskørhed. Hvis du er i tvivl, om du får D-vitamin nok, kan du kontakte din læge.

Hvor længe skal man være i solen for at danne nok D-vitamin?

Når solens stråler rammer vores bare hud, dannes der D-vitamin. Mængden af D-vitamin, der bliver dannet, kommer an på flere ting:

  • årstiden
  • tidspunktet på dagen
  • solens styrke
  • hvor lang tid, opholdet i solen varer.

I Danmark er solen så stærk om sommeren, at nogle minutters sollys om dagen kan være tilstrækkeligt. Om vinteren er solen ikke stærk nok til at vi får dannet nok D-vitamin.   

Læs (næsten) alt om D-vitamin til børn og voksne her

 

Del artiklen: