Førstehjælp til sår: Sårpleje og rensning af sår og skrammer

Hvordan renser man bedst et sår? Sår i ansigtet, en hudafskrabning på knæet og nye piercinger skal helst tilses for at undgå infektion i såret. Rensning af sår er også vigtigt for sårhelingen, så vi har samlet vores anbefalinger til sårrens her.

Hvorfor skal man rense sår?

Det er vigtigt at rense sår og skrammer. Det er nemt for bakterier at trænge ind i åbne sår. Ved at skylle såret kan man forebygge, at der går betændelse i såret. Samtidig giver det huden de bedste forudsætninger for at sikre en hurtig, let og smertefri heling af sår og hudafskrabninger.

Større sår bør blive tilset af en læge, men overfladiske sår, skrammer og hudafskrabninger på ben, arme, ansigt m.m. kan tilses derhjemme.

Den mest effektive metode er at skylle såret med enten rent postevand eller sterilt saltvand. 

Sådan renser du et sår:

  • Rens såret grundigt med rigeligt rent vand fra hanen eller med en steril saltvandsopløsning, enten Apotekets Sårskyl, der ikke svier på den tilskadekomne og kan sprayes direkte på såret, eller Apotekets Renseservietter til sår.
  • Kig efter om der er urenheder i såret, så som grus, småsten eller asfaltpartikler og fjern dem forsigtigt med en ren (afsprittet) pincet.  
  • Vask huden rundt om såret, men undgå at komme sæbe i såret, da det kan forsinke sårhelingsprocessen.
  • Sæt et plaster på, som dækker hele såret for at holde såret fugtigt. Fugtig sårheling fremskynder sårhelingsprocessen og mindsker risikoen for at der dannes ar.

Hvorfor renser man sår med saltvand?

Kroppen er naturligt saltholdig, så hvis man skyller et sår med en saltvandskoncentration, der ligner kroppens egen, vil det ikke svie på den tilskadekomne.

Apotekets Sårskyl har samme saltkoncentration (0,9%) som f.eks. tårer. Dette saltindhold gør den ideel til at rense sår på alle, især børn, da det ikke svier. Den er velegnet til rensning af alle former for sår, skrammer og hudafskrabninger, også til huller i ørerne og andre piercinger.

Sårrens på spray, se hvor let det er

Apotekets Sårskyl kan spraye fra alle vinkler – selv med bunden opad. Indholdet forbliver sterilt til den påtrykte udløbsdato. Spray direkte på såret fra en afstand på 10-20 cm. 

  

 

 

 

Del artiklen: