Førstehjælp til sårpleje og rensning af sår og skrammer

Sår i ansigtet, en hudafskrabning på knæet og nye piercinger, skal helst tilses for at undgå betændelse. Rensning af sår er vigtigt for sårhelingen, så vi har samlet vores anbefalinger til sårrens her.

Hvorfor skal man rense sår?

Det er vigtigt at rense sår og skrammer, så man forebygger, at der går betændelse i såret, da det er nemt for bakterier at trænge ind i åbne sår. Samtidig giver det huden de bedste forudsætninger for at sikre en hurtig, let og smertefri heling af sår og hudafskrabninger.

Større sår bør blive tilset af en læge, men overfladiske sår, skrammer og hudafskrabninger på ben, arme, ansigt m.m. kan tilses derhjemme.

Den mest effektive metode er at skylle med enten rent postevand eller sterilt saltvand. 

Sådan renser du et sår:

  • Rens såret grundigt med rigeligt vand, gerne en steril saltvandsopløsning, eks. Apotekets Sårskyl, der ikke svier på den tilskadekomne og kan sprayes direkte på såret fra en afstand på 10-20 cm.
  • Vask huden rundt om såret, men vær opmærksom på at undgå sæbe i såret, da det kan forsinke sårhelingsprocessen.
  • Kig efter om der er urenheder i såret, så som grus, småsten eller asfaltpartikler og fjern dem forsigtigt med en ren (afsprittet) pincet.
  • Såret behøver ikke at blive tildækket efterfølgende. Hvis det kommer i berøring med tøj, kan det være en god ide med et plaster eller bandage for at undgå irritation. 

Hvorfor renser man sår med saltvand?

Kroppen er naturligt saltholdig, så hvis man skyller et sår med en saltvandskoncentration, der ligner kroppens egen, så vil det ikke svie på den tilskadekomne.

Apotekets Sårskyl har samme saltkoncentration (0,9%) som f.eks. tårer. Saltindholdet gør den ideel til at rense sår på især børn, da det ikke svier. Den er velegnet til rensning af alle former for sår, skrammer, hudafskrabninger, samt til huller i ørerne og piercinger.

Download brochure

Sårrens på spray, se hvor let det er

Apotekets Sårskyl kan spraye fra alle vinkler – selv med bunden opad. Indholdet forbliver sterilt til den påtrykte udløbsdato. Spray direkte på såret fra en afstand på 10-20 cm.

  

Del artiklen: