Lus i håret

Kløe i hovedbunden kan skyldes hovedlus. Men hvad er lus? Hvordan ser lus og luseæg ud? Hvor længe lever lusene? Og klør det altid, når man har lus? Vi besvarer her 9 spørgsmål om lus.

Hvad er lus?

Hovedlus er små blodsugende insekter, der trives i menneskers hår. Lus kravler i hovedbunden og på hårstråene. De lever af at suge blod fra hovedbunden. 

Hvor kommer lus fra?

Lus smitter ved at kravle fra hoved til hoved, og alle kan få lus. Både børn og voksne kan få lus i håret ved leg og tæt samvær med andre, der har lus. 

Kan lus flyve?

Lus kan hverken hoppe eller flyve, så det kræver tæt kontakt at få lus. Man skal sidde så tæt sammen, at lusene kan kravle fra den ene til den anden.

Foretrækker lus snavset hår?

Lus trives fint i både rent og snavset hår. Og man kan få lus, uanset om man er langhåret eller korthåret – men lusene har nemmere ved at skjule sig i langt hår.

 Skal I af med lusene?  Læs mere om effektive metoder til behandling af lus her

Hvordan ser luseæg ud?

Er det skæl eller luseæg? Luseæg ligner skæl, sandkorn eller bittesmå sesamfrø – men et luseæg drysser ikke af hårstrået. Det er klistret fast, og luseægget kan kun fjernes med neglene eller en særlig lusekam med meget tætsiddende tænder.

Det kan være svært at se forskel på levende og tomme luseæg. Et nyt luseæg er gennemsigtigt og under 1 mm langt, så det kan være vanskeligt at se ægget med det blotte øje. Et klækket, tomt æg er hvidligt. De tomme æg bliver siddende på hårstrået og vokser med håret ud, med mindre man fjerner dem. Hvis man finder luseæg, der sidder et stykke fra hovedbunden, er de sandsynligvis tomme.

Hvordan ser lus ud?

Lus ser forskellige ud, alt efter hvor gamle de er. Der er tre stadier i lusens liv: 

  • æg
  • nymfe
  • lus

Det er kun hunlus, der lægger æg. En lus lægger 4-5 æg om dagen. Lusen klistrer ægget godt fast på et hårstrå helt nede ved hovedbunden – ofte bag ørerne og i nakken, hvor der er varmt. Ægget klækker efter 7-11 dage, og ud kommer en lillebitte, levende lusenymfe.  

En nyudklækket lus kaldes en nymfe. En lusenymfe er under 1 millimeter lang, når den lige er kommet ud af ægget. Allerede efter cirka 6 dage har nymfen vokset sig stor og kønsmoden, så den selv kan lægge æg. 

Lus, udseende: En voksen lus er cirka 2-3 millimeter lang. Lusen har en flad, aflang krop, et lille hoved med to følehorn og seks ben med klør, som lusen bruger til at holde sig fast på hårstråene med. Lus kravler, men de kan ikke hoppe eller flyve.

Lusens farve kan variere fra lys til mørk. Når lusen lige har suget blod, kan den være mørkerød eller næsten sort.  

Hvor længe lever lus?

En voksen lus kan leve i håret/hovedbunden på et menneske i op til cirka 3 uger. På den tid kan en lus nå at lægge omkring 100 æg. Uden for menneskets hovedbund og hår kan en lus højst overleve i 24 timer, i nogle tilfælde i op til 48 timer. 

Kan lus leve i sengetøj, puder og huer?

Hvis der er faldet en lus ned på hovedpuden, vil det oftest være en gammel, svag lus. De yngre, friske lus foretrækker at blive i den lune hovedbund.

Lus lever af menneskeblod, så de kan ikke overleve i sengetøjet, i huer, på hårpynt, på hunden, katten eller i revner mellem gulvbrædderne. Og man kan ikke blive smittet med luseæg. Luseæg sidder så godt fast på de enkelte hårstrå, at de ikke kan falde af.

Skal man vaske sengetøj hver dag, hvis man har lus? Hvis man synes, kan man ryste hovedpuden og huen i haven eller på altanen. Og man kan have et par hårbørster at skifte med, så den ene kan lægges til side en dags tid. Men det er ikke nødvendigt at vaske alt sengetøjet eller gøre hovedrent i hjemmet. 

Klør det altid, når man har lus?

Lus kan give kløende hovedbund, men hvorfor klør det, når man har lus? Hovedlus udskiller spyt, når de suger blod fra hovedbunden. Man kan udvikle en allergisk reaktion mod stoffer i lusespyttet – og så klør det.

Klør det altid, når man har lus? Nej, det er ikke alle, der oplever kløende hovedbund, når de har lus. Er det første gang, man har lus, kan der gå flere uger, inden der opstår kløe i hovedbunden. Hos nogle klør det først, når der er mange lus - og det er i det hele taget forskelligt fra person til person, hvordan man reagerer.

Der kan også være andre grunde til at hovedbunden klør, bl.a. skæl eller tør og irriteret hovedbund. Læs mere om irritation i hovedbunden her

 

 

Del artiklen: