Amning og brystbetændelse

En del kvinder oplever at få brystbetændelse i forbindelse med amning. I nogle tilfælde er det en bakterieinfektion, der er skyld i brystbetændelsen, men man kan også få brystbetændelse uden infektion. Bliv lidt klogere på symptomerne her.

Brystspænding

Lige efter fødslen har de fleste kvinder brystspænding, som kan være temmelig smertefuld. Den plejer at gå over af sig selv efter nogle få dage, når mælkeproduktionen og amningen er kommet ordentligt i gang. Senere i ammeforløbet oplever nogle kvinder lignende symptomer på grund af brystbetændelse.

Symptomer på brystbetændelse

I løbet af ammeperioden får nogle kvinder brystbetændelse. Brystbetændelsen kan være med eller uden infektion.

Uanset om brystbetændelsen skyldes en bakteriel infektion eller ej, vil der ofte være smerter i brystvævet.

Der kan være forskellige årsager til brystbetændelse uden infektion. En af dem er tilstoppede mælkegange, hvor mælken hober sig op og giver brystspænding og smerter. Det kan også ske, at der trænger mælk ud i vævet omkring brystvorterne, eller at mælk hober sig op i brystet, så brystet bliver hævet, ømt og spændt og måske føles varmt og knudret.

Ved brystbetændelse med infektion er det ikke ualmindeligt at få feber.

Fordi symptomerne minder om hinanden, kan det være svært selv at afgøre, hvad brystbetændelsen skyldes. Er årsagen bakterier, kan behandling være nødvendig. Hvis du får feber og/eller føler dig dårligt tilpas, bør du kontakte lægen.

 

Sådan forebygger du ømme brystvorter 

 

Del artiklen: