Om febermåling

Hvor på kroppen måler jeg temperaturen mest nøjagtigt? Hvor ofte skal jeg måle temperaturen på den person, som har feber? Få svar på ovenstående og mange flere spørgsmål.

 • Hvor på kroppen måler jeg temperaturen mest nøjagtigt?
  Der findes termometre, som kan måle kropstemperaturen i endetarmen, armhulen, munden eller øret. Derudover findes der et berøringsfrit termometer, som især er velegnet til børn. Rektalmåling i endetarmen er den mest nøjagtige målemetode, da kernetemperaturen i kroppen bedst måles i endetarmen. Vær opmærksom på, at temperaturen målt andre steder på kroppen kan afvige en smule fra temperaturen målt rektalt. Læs altid den vejledning, der følger med det termometer, du bruger.

 • Kan jeg sammenligne temperaturen målt med et berøringsfrit termometer med temperaturen målt med et rektal-termometer?
  Nej. Målinger fra forskellige steder på kroppen (armhule, pande, rektal, oral) bør ikke sammenlignes, da den normale kropstemperatur varierer fra måleområde til måleområde. Mål temperaturen samme sted hver gang, da temperaturen kan variere alt efter måleområde.
 • Hvor ofte skal jeg måle temperaturen på den person, som har feber?
  Mål temperaturen cirka en gang hver anden time. Hvis resultatet af målingen ikke er i overensstemmelse med personens velbefindende eller er unormalt lav, bør du gentage målingen hvert 15. minut 3 gange – eller mål også temperaturen i endetarmen for at få den mest præcise temperatur at sammenligne med.
 • Termometret indikerer, at personen ikke har feber, men personen føles varm?
  En grundlæggende fysiologisk effekt, såkaldt blodkar-sammentrækning, kan forekomme i tidlige faser af feber. Det resulterer i kølig hud, så temperaturen målt med et berøringsfrit termometer er påfaldende lav. Hvis resultatet af målingen ikke er i overensstemmelse med personens velbefindende eller er unormalt lav, gentages målingen hver 15 minut eller resultatet sammenholdes med en anden kernetemperatur, gerne målt i endetarmen.

 • Hvornår bør jeg ikke måle temperaturen?
  Personen bør ikke drikke, spise eller udføre fysisk aktivitet før/under måling, da det kan give et upræcist resultat. Foretag ikke en måling under eller lige efter pusling af en baby.

 • Kan temperaturen i et rum have indflydelse på febermålingen?
  Ja det kan den. Derfor anbefales det at holde både termometret og personen, som skal have målt sin temperatur, i en stabil rumtemperatur i ca. 30 minutter inden temperaturmålingen.

 

 Del artiklen: