6 svar på spørgsmål om febermåling

Hvornår har man feber? Hvor på kroppen måler jeg temperaturen mest nøjagtigt? Hvor ofte skal jeg måle temperaturen på den person, som har feber? Få svarene her.

 • Hvornår har man feber?
  Vores normale kropstemperatur er 37,0°C, når den måles i endetarmen. Hvis temperaturen måles i f.eks. øret eller i munden er temperaturen lavere.
  Feber defineres som kernetemperatur over 38°C målt i endetarmen.
 • Hvor på kroppen måler jeg temperaturen mest nøjagtigt?
  Der findes termometre, som kan måle kropstemperaturen i endetarmen, armhulen, munden eller øret. Derudover findes der et berøringsfrit pandetermometer, som især er velegnet til børn. Rektalmåling i endetarmen er den mest nøjagtige målemetode, da kernetemperaturen i kroppen bedst måles i endetarmen. Vær opmærksom på, at temperaturen målt andre steder på kroppen kan afvige en smule fra temperaturen målt rektalt. Læs altid den vejledning, der følger med det termometer, du bruger.
 • Kan jeg sammenligne temperaturen målt med et berøringsfrit termometer med temperaturen målt med et rektal-termometer?
  Nej. Den normale kropstemperatur varierer fra måleområde til måleområde, derfor bør målinger fra forskellige steder på kroppen (armhule, pande, endetarm, mund) ikke sammenlignes. Mål temperaturen samme sted hver gang.
 • Hvor ofte skal jeg måle temperaturen på den person, som har feber?
  Mål temperaturen cirka en gang hver anden time. Hvis resultatet af målingen ikke stemmer overens med personens velbefindende eller er unormalt lav, bør du gentage målingen hvert 15. minut 3 gange.
 • Termometret indikerer, at personen ikke har feber, men personen føles varm?
  En grundlæggende fysiologisk effekt, såkaldt blodkar-sammentrækning, kan forekomme i tidlige faser af feber. Det resulterer i kølig hud, så temperaturen målt med et berøringsfrit termometer er påfaldende lav. Hvis resultatet af målingen ikke er i overensstemmelse med personens velbefindende eller er unormalt lav, bør målingen gentages hvert 15. minut, eller resultatet bør sammenholdes med en anden kernetemperatur, gerne målt i endetarmen.

 • Hvornår bør jeg ikke måle temperaturen?
  Personen bør ikke drikke, spise eller udføre fysisk aktivitet før/under måling, da det kan give et upræcist resultat. Mål derfor heller ikke temperatur på en baby, imens eller lige efter, at du har haft baby på puslebordet til bleskift eller andet.

 • Kan temperaturen i et rum have indflydelse på febermålingen?
  Ja det kan den. Derfor anbefales det at holde både termometret og personen, som skal have målt sin temperatur, i en stabil rumtemperatur i ca. 30 minutter inden temperaturmålingen.

 

 Del artiklen: