Håndvask eller håndsprit?

Håndvask og håndsprit er 2 vigtige metoder til god håndhygiejne. Men hvad er mest effektivt og hvad er mest skånsomt? Det kommer an på omstændighederne. Læs med her.

Håndvask eller håndsprit?

Både håndsprit og vand og sæbe fjerner effektivt de uønskede mikroorganismer, som man får på hænderne i dagens løb – så om man vælger at bruge det ene eller det andet, afhænger af situationen. Et hånddesinfektionsmiddel som Apotekets Alcogel er praktisk, når man er langt fra en håndvask, men man skal være opmærksom på, at der skal bruges vand og sæbe, når der er synligt snavs på hænderne, for alkohol kan ikke trænge ordentligt igennem snavs.

Hvad er mest skånsomt for huden, håndvask eller håndsprit?

Håndvask med vand og sæbe fjerner hudens naturlige, beskyttende fedtlag, så huden bliver tør og irriteret og mister sin selvbeskyttende effekt. Hvis du har behov for at vaske hænder mange gange om dagen, er det bedre for huden at bruge håndsprit.

Håndsprit er også mere skånsomt, hvis du har håndeksem. Almindelig håndvask kan gøre huden endnu mere sårbar. Hvis huden er beskadiget, kan det svie at bruge håndsprit, men det er ikke skadeligt for huden.

Sprit kan udtørre huden, men håndsprit som f.eks. Apotekets Alcogel er tilsat glycerin der genfugter huden, så den ikke bliver tør. 

Hvad er mest effektivt, håndvask eller håndsprit?

Både håndsprit og vand og sæbe fjerner effektivt de uønskede mikroorganismer, som man får på hænderne i dagens løb. Det er ikke hensigten med hånddesinfektionsmidler at påvirke den normale hudflora, der trives dybt i huden, men kun at fjerne de udefrakommende mikroorganismer på hudens overflade. 

I mange tilfælde er det tilstrækkeligt at vaske hænderne med vand og sæbe. Brug helst flydende sæbe. Der kan nemlig være masser af virus og bakterier, bl.a. tarmbakterier, på et fugtigt stykke håndsæbe. Se her, hvordan du udfører en grundig og korrekt håndvask.

Et hånddesinfektionsmiddel med alkohol (sprit) er mere effektivt over for mikroorganismer end vand og sæbe. Håndsprit med en alkoholkoncentration på 70-85 % virker hurtigt på svampe, de fleste bakterier og mange former for virus.

Se videoen der viser, hvordan du rengør hænderne med et alkoholbaseret hånddesinfektionsmiddel:

  • Påfør ca. 3 ml hånddesinfektionsmiddel på tørre hænder uden synligt snavs.
  • Gnid desinfektionsmidlet på håndfladerne, håndryggene, håndleddene, på alle fingrene, fingerspidserne og mellem fingrene. Det er vigtigt at blive ved i mindst 30 sekunder, indtil hænderne er helt tørre.

 

Del artiklen