Hvorfor ældes huden?

Det er meget individuelt, hvornår og hvordan huden ældes, men vi får alle sammen rynker og slappere hud med alderen.

Vi bliver født med glat og spændstig hud, tænk bare på et lille barns bløde hud. Efterhånden som årene går, ældes huden. Huden bliver mindre elastisk og mere tør – og der begynder at komme linjer og rynker i huden.

Huden består af tre lag

  • Overhuden (epidermis) – hudceller
  • Læderhuden (dermis) – hovedsageligt bindevæv
  • Underhuden (subcutis) – hovedsageligt fedtceller

Hvorfor ældes huden?

Nogle forandringer i huden skyldes kroppens naturlige aldring. Andre forandringer i huden sker på grund af ydre påvirkninger.

Kronologisk, naturlig aldring

Når vi bliver ældre, bliver huden slappere, fordi fedtlaget i underhuden mindskes. Fra omkring 60 års-alderen er det almindeligt at få aldersbetingede rynker, fordi læderhuden bliver mindre elastisk.

Fotoaldring

Solen har meget stor indvirkning på hudens aldring. Solens UV-stråler skader huden, så den bliver slap og rynket – og medvirker også til udvikling af hudkræft.  Derfor er det vigtigt at bruge solbeskyttelse med både UVA- og UVB-filtre, når man opholder sig udendørs.

Læs mere om solbeskyttelse til huden

Udtryksrynker

Smilerynker, bekymringsrynker, rygerynker. Vores ansigtsmimik og vaner kan vise sig på huden med tiden, bl.a. som smilerynker ved øjnene, en bekymret fure mellem øjenbrynene eller de små linjer ved læberne, som man ofte ser hos rygere.

Kan man undgå rynker?

Det er meget individuelt, hvornår og hvordan huden ældes, men vi får alle sammen rynker og slappere hud med alderen. Det er helt naturligt, at man kan se på sit ansigt, at årene går. Alligevel er der mange, der gerne vil udsætte de tydeligste aldringstegn så længe som muligt.

En velplejet hud bliver ikke så let udtørret. Derfor er det en god idé at rense ansigtet og bruge fugtighedscreme morgen og aften. Når huden er renset for makeup og snavs, er den bedre i stand til at optage fugt og næring.

Læs mere om hvordan du opnår en sund og velplejet hud med en daglig renserutine 

Det ses også på huden, hvis man ikke indtager væske nok. Kroppen – og huden – har brug for vand.

Hvornår skal man bruge anti-age-creme – og hvorfor?

Ud over fugtende og plejende ingredienser indeholder anti-age-cremer aktive indholdsstoffer, der gør lidt ekstra for huden. Det er typisk indholdsstoffer, som fugter huden intensivt, binder fugten i huden, styrker bindevævet eller regenererer huden for at opnå en mere spændstig hud med mindre dybe rynker.

Hos nogle kan hudens aldringsproces begynde allerede i 20’erne, så anti-age-cremer er ikke kun til moden hud. Det kan give god mening at begynde at bruge antirynkecreme omkring 30-40 års-alderen, især hvis huden bliver udsat for meget sol. Anti-age-cremer forebygger og reducerer rynker, mens anti-wrinkle-cremer mindsker linjerne i huden.

Se Apotekets rynkecremer og andre anti-age produkter

 

Del artiklen: