Neglesvamp

Svampeinfektion kan både opstå i finger- og tånegle, og give ødelagte, misfarvede negle. Heldigvis kan man behandle neglesvamp, og forebygge at det kommer igen.

Hvad er neglesvamp?

Neglesvamp skyldes en svampeinfektion i neglen. Man kan få neglesvamp i både finger- og tånegle, men det rammer oftest tåneglene. Det ses ved at neglene bliver gullige og fortykkede. Heldigvis kan man behandle neglesvamp, og forebygge at det kommer igen.

Hvordan ser neglesvamp ud?

Når en negl er inficeret med neglesvamp, ændrer neglen udseende. De mikroskopiske svampe nedbryder keratinen i neglen, så neglen bliver misfarvet, typisk gullig eller hvidlig. Neglen kan blive fortykket, den kan revne og dele af neglen kan gå i opløsning. Det kan også ske, at neglen går løs i siderne.

Hvem kan få neglesvamp?

Alle kan få neglesvamp, men neglesvamp opstår især hos personer med svækket immunforsvar og hos sportsudøvere og personer, som går i tætte sko, og derfor hyppigt har fugtige fødder.

Risikoen for at få neglesvamp stiger med alderen.

Hvordan kan man behandle neglesvamp?

Ofte behandler man neglesvamp med et middel, som bruges direkte på den inficerede negl. 
En svampeinficeret negl skal behandles, indtil en ny, sund negl er vokset ud. Det kan tage lang tid, som regel mindst 2-3 måneder. Tånegle vokser langsommere end fingernegle.

Sådan bruger du Apotekets Neglesvampbehandling

  • Vask grundigt den angrebne negl/negle og tør området igen.
  • Brug den medfølgende fil til at file hele neglens overflade.
  • Flasken med Apotekets Neglesvampbehandling skal rystes grundigt inden brug, og herefter lakeres hele neglens overflade med et tyndt lag af Apotekets Neglesvampbehandling.
  • Vent et par minutter til midlet er tørret og har dannet en tynd hinde over neglen/neglene.
  • Gentag behandlingen både morgen og aften indtil neglen har en helt tynd overflade og ny negl er begyndt at vokse ud. Det kan tage 2-3 måneder eller længere.

 Læs mere om Apotekets Neglesvampbehandling her

 

Forebyg neglesvamp

Fugtige fødder giver svampeinfektionen de bedste livsbetingelser. Den bedste anbefaling til at undgå fodsvamp er derfor at holde fødderne rene og tørre. Hvis du dyrker meget motion og/eller ofte sveder, kan du anvende et fodplejeprodukt med antiperspirant virkning, der modvirker sveddannelse.

På apoteket kan du både finde Apotekets Fodspray og Apotekets Antiperspirant Fodcreme, der begge modvirker sveddannelse.

Læs mere om fodsved her

Del artiklen: