Hvilken solcreme er bedst til børn?

Jo flere solskoldninger et barn har været udsat for, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden eller modermærkekræft som voksen. Læs her, hvordan du vælger den rigtige solcreme, og hvad du i øvrigt kan gøre for at beskytte dit barn mod solen.

 

Hvordan kan man beskytte sit barn i solen? Her er 10 anbefalinger;

  • Børn under 1 år bør aldrig opholde sig i direkte sol, men bør være i skygge med solhat og en let, solbeskyttende påklædning.
  • Når barnet selv kan bevæge sig fra skyggen og ud i solen, er det tid til at begynde at bruge solcreme. Husk stadig solhatten!
  • Gå indenfor eller hold barnet i skyggen mellem kl. 12 og 15, når solen er stærkest.
  • Smør solcreme på de hudområder, som ikke er dækket af tøj. 
  • Vælg gerne en solcreme uden parfume, der er Astma-Allergideklareret og Svanemærket.
  • Vælg en solcremen, som beskytter effektivt mod både UVA-stråling og UVB-stråling.
  • Brug en hel barnehåndfuld solcreme (ca. 20 ml) til at beskytte hele barnets krop.
  • Kom solcremen på 20 minutter inden, barnet skal ud at lege.
  • Smør mere solcreme på i løbet af dagen, især hvis barnet har været i vandet eller har svedt meget.
  • Giv barnet mulighed for at søge skygge i løbet af dagen, f.eks. under et solsejl eller en parasol.

 

De fleste børn er glade for at være udendørs, og børn opholder sig ofte i længere tid i solen end voksne. Solskin kan få os i godt humør – og solen er en vigtig kilde til D-vitamin – så selvfølgelig skal børn have lov til at lege udendørs, når solen skinner. Men solens UV-stråler kan være skadelige, så det er vigtigt at sørge for god solbeskyttelse. Jo mere UV-stråling og jo flere solskoldninger et barn har været udsat for, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft senere i livet. 

Den bedste solbeskyttelse til børn

Dit barn bør altid være beskyttet mod solen, uanset om barnet har mørk eller lys hud. Jo lysere hud barnet har, jo hurtigere risikerer det at blive forbrændt. Sørg for, at barnet altid har solhat på – og helst også let tøj. Derudover skal barnets bare hud smøres ind i solcreme, når UV-indekset er 3 eller derover.

Det er også en god idé at sørge for, at barnet har mulighed for at lege i skyggen noget af tiden, enten indendørs eller under et halvtag, et træ eller en parasol. Og hold altid barnet i skyggen midt på dagen, når solen er stærkest.

Solcreme til børn

Hvilken solcreme er bedst til børn? Kræftens Bekæmpelse anbefaler at vælge en solcreme uden parfume, som beskytter mod både UVA- og UVB-stråling og som er allergimærket og Svanemærket.

Solcreme til baby

Babyer under 1 år bør aldrig opholde sig i direkte sol, men bør være i skygge med solhat og let tøj som beskyttelse mod solen. Når din baby er i skyggen, er det ikke nødvendigt at bruge solcreme. Sørg for at placere barnevognen et sted, hvor der ikke er genskin fra solen, som spejler sig i vand, lyst sand eller hvide mure.

Når barnet selv kan bevæge sig fra skyggen og ud i solen, er det nødvendigt med både solhat og solcreme. 

Hvor høj solbeskyttelsesfaktor skal man bruge til børn?

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er faktor 15 som regel tilstrækkeligt i den danske sommer – men jo lysere hud og jo højere UV-indeks, jo højere solbeskyttelsesfaktor. Når solen er stærk, skal du bruge solbeskyttelse med højere faktor og smøre barnet ind med kortere intervaller. Søg skygge mellem kl. 12 og 15, hvor solen er stærkest. 

Hvor meget solcreme skal man bruge til et barn?

Brug cirka 20 ml solcreme til at beskytte hele barnets krop. Det svarer til en hel barnehåndfuld solcreme. Fordel solcremen på barnets krop i små klatter og smør den derefter ind i huden. På den måde sikrer du, at hele kroppen bliver ensartet beskyttet. Kom solcremen på 20 minutter inden barnet skal ud i solen for at sikre optimal beskyttelse og minimere risikoen for, at solcremen smitter af på barnets tøj.

 

Del artiklen: