Tilstoppet næse

Forkølelse er en almindelig årsag til tilstoppet næse. Men der kan også være andre grunde til, at næsen stopper til, blandt andet allergi og rhinitis, der er betændelse i næseslimhinden. Læs her, hvorfor saltvand kan være en hjælp, når næsen er tilstoppet.

Saltvand fremmer næsens naturlige rensefunktion. Det holder slimhinden ren og fugtig, og letter fimrehårenes bevægelse. Saltvand er med til at genoprette næsens naturlige fugtbalance, det forhindrer udtørring og er skånsomt mod næsens slimhinde. Derudover er saltvand en blid hjælp, når næsen er tilstoppet. 

Når en forkølelse har tilstoppet næsen, kan man med fordel anvende enten en saltvandsnæsespray eller saltvandsnæsedråber. De indeholder saltvandsopløsning, der skyller næsen og fortynder det seje slim, så det bliver lettere at pudse næsen og trække vejret gennem næsen.

Har man allergi, kan næseslimhinden reagere på bl.a. pollen og støv ved at danne et sekret, der tilstopper næsen. Saltvand renser næsen skånsomt og gør sekretet mere tyndtflydende og nemmere at pudse ud.

Kroppens væsker, f.eks. tårer, indeholder i forvejen salt. Derfor kan alle tåle saltvand, og det kan bruges af alle – spædbørn, børn og voksne – lige så ofte, der er behov for det.

Værd at vide om næsens nyttige funktioner:

  • Næsen varmer og fugter den kolde, tørre luft, som vi indånder.
  • Næsen renser den luft, vi indånder, idet de små fimrehår på næsens slimhinde opfanger støv, pollen, bakterier og virus, før det kommer ned i lungerne.

Læs om tilstoppet næse hos baby og børn
Download brochure

 

Om saltvand

Rent saltvand uden konservering og sammentrækkende midler. Saltvandet har samme saltkoncentration som tårer (0,9 %). Apotekets Saltvandsprodukter kan anvendes alene eller som supplement til næsedråber/næsespray med sammentrækkende effekt.

 

Del artiklen: