Naturlig hjælp til tilstoppet næse

Tilstoppet næse skyldes tit forkølelse. Men der kan også være andre grunde til, at næsen stopper til, blandt andet allergi og rhinitis/betændelse i næseslimhinden. Læs her, hvorfor saltvand kan være en hjælp, når næsen er tilstoppet.

Naturlig rens af næsen

Næsen har to naturlige rensefunktioner:

  • Den varmer og fugter den kolde, tørre luft, som vi indånder.
  • De små fimrehår på næseslimhinderne renser luften for støv, pollen, virus og bakterier, før det kommer ned i lungerne.

Saltvand fremmer næsens naturlige rensefunktion. Det holder slimhinden ren og fugtig, og letter fimrehårenes bevægelse. Saltvand er med til at genoprette næsens naturlige fugtbalance, det forhindrer udtørring og er skånsomt mod næsens slimhinde.

Kroppens væsker, f.eks. tårer, indeholder i forvejen salt. Derfor kan alle tåle saltvand, og det kan bruges af alle – babyer, børn og voksne – lige så ofte, der er behov for det.

Gode råd når forkølelsen har stoppet næsen til

Ved forkølelse tilstoppes næsen ofte af slim. Når en forkølelse har tilstoppet næsen, kan man med fordel anvende enten en saltvandsnæsespray eller saltvandsnæsedråber. De indeholder saltvandsopløsning, der skyller næsen og fortynder det seje slim, så det bliver lettere at pudse næsen og trække vejret gennem næsen.

Hvad gør man, hvis allergi har stoppet næsen til?

Er du pollenallergiker, er du ikke alene. Har man allergi, kan næseslimhinden reagere på bl.a. pollen og støv ved at danne et sekret, der tilstopper næsen. Saltvand renser næsen skånsomt og gør sekretet mere tyndtflydende og nemmere at pudse ud.

saltvand-1

Forskellige saltkoncentrationer

Saltvandskoncentration på 0,9%

Helt naturligt i kroppen er saltkoncentrationen på 0,9%, så produkter med denne saltkoncentration er en blid men effektiv hjælp, når næsen er tilstoppet.

Apotekets næseprodukter med saltvandskoncentration på 0,9%

Apotekets Næsedouche Saltvand Ekstra

Saltvandskoncentration på 2,1%

Det er også muligt at vælge en saltvandsopløsning, der er lidt højere. En saltvandskoncentration på 2,1% kaldes også en havvandsopløsning, da det er den koncentration af salt, der er i havvand. En saltvandskoncentration på 2,1% trækker væske ud af den hævede næseslimhinde via osmose, så hævelsen mindskes. Samtidig fortynder den sekretet i næseborene, så du bedre kan få luft gennem næsen.

Apotekets næseprodukter med saltvandskoncentration på 2,1%

Vil du vide mere? 

 

 Del artiklen: