Undgå flåter og flåtbid

Flåter er små mider, der lever af at suge blod fra mennesker og dyr. Der er mange flåter i skoven, men skovflåter er også almindelige andre steder i naturen. Nogle flåter kan overføre sygdomme – så vær opmærksom på flåter, når du færdes udendørs.

Hvad er en flåt?

En flåt er en lille, blodsugende mide med otte ben. Flåter trives bedst i højt græs eller anden bevoksning på lune, fugtige og skyggefulde steder. Der er ofte mange flåter i skovområder, krat og lysninger med græs. Her sætter flåterne sig på rådyr, harer og andre pattedyr, der kan bringe flåterne langt omkring, også ind i vores haver. Flåter sætter sig også gerne på mennesker og hunde, så tjek altid for flåter efter en tur i naturen. I nogle tilfælde kan flåter nemlig overføre sygdomme, når de bider sig fast for at suge blod.

Hvornår er det sæson for flåter?

Flåterne begynder at myldre frem, når det er slut med nattefrost. Højsæson for flåter er oftest fra maj til oktober, men der kan sagtens være flåter i naturen allerede i marts og april.

Flåter er efterhånden udbredt i hele Danmark, og antallet er stigende. Det vrimler især med flåter på Bornholm, Sjælland, Fyn og i det østlige Jylland.

Hvilke sygdomme kan flåter overføre?

Flåter kan smitte med bl.a. borrelia og TBE. De fleste flåtbid er ufarlige, for det er langt fra alle flåter, der er smittebærere. Men en lille del af de små, blodsugende flåter kan overføre sygdomme via deres bid.

Den mest almindelige flåtbårne sygdom er borreliose, der skyldes bakterien borrelia.

Derudover er der nogle få årlige tilfælde af neuroborreliose og hjernebetændelsen TBE. 

Tegn på borrelia

Det er slet ikke sikkert, at du mærker et flåtbid. Tjek derfor altid for flåter, når du har været udendørs i flåtsæsonen, og fjern eventuelle flåter med det samme. Borrelia-bakterien kan overføres fra flåter til mennesker efter nogle få timer, men som regel kræver det, at flåten sidder fast i mere end 24 timer.

Hold øje med, om der opstår en rød ring på det sted, hvor flåten havde bidt sig fast. Det første tegn på smitte med borrelia er et rødt udslæt, der breder sig i en ring ud fra bidstedet. Udslættet kan dukke op fra cirka 2 til 30 dage efter biddet. Hvis du får udslæt, skal du kontakte lægen.

Uden antibiotikabehandling kan det udvikle sig til en mere udbredt infektion med almen sygdomsfølelse, muskelsmerter, hævede, ømme led og udslæt på større områder af kroppen. I sidste ende kan det give alvorlige komplikationer såsom hjernehindebetændelse (meningitis), ansigtslammelse eller betændelse i hjertets muskulatur.

Hvordan fjerner man en flåt?

Tjek omhyggeligt for flåter efter ture i det fri, og fjern eventuelle flåter fra huden hurtigst muligt. Flåter bider sig ofte fast på læggene eller i lysken, men de kan også gemme sig i nakken, bag ørerne, i armhulerne og andre steder på kroppen.

Tip: gå tøjet efter med en fnugrulle.

Der findes mange gamle husråd, som foreslår at fjerne en flåt fx ved at brænde den med en cigaret eller ved at smøre flåten og bidstedet med smør eller olie. Forsøg endelig ikke at fjerne flåten på nogen af disse måder!

Den korrekte og sikre måde at fjerne en flåt på er ved at bruge en speciel flåttang eller flåtfjerner. En flåtfjerner kan købes på apoteket, og den fjerner let flåten i ét stykke.

 

Del artiklen: