Amning og ømme brystvorter

I nogle tilfælde kan det kræve lidt tålmodighed at komme godt i gang med amningen. Særligt i starten kan brystvorterne blive ømme, men forskellige små tricks kan mindske risikoen for ømhed og revner i brystvorterne.

Kom godt i gang med at amme 

Særligt i begyndelsen af ammeperioden kan brystvorterne hos nogle mødre blive ømme og irriterede, måske endda med sår og revner. Ofte går det over, når du og dit barn har fundet de ammestillinger, hvor barnet kan få bedst fat om brystet. Sørg også for, at mælken allerede løber, når du lægger barnet til brystet.

Hvis brystet er meget spændt, kan en mælkesuger være en hjælp til at suge en smule af mælken ud, så barnet lettere kan få fat.

Forebyg irriterede, revnede brystvorter

  • For at modvirke irritation, revner og svamp kan du lade brystvorterne lufttørre, når du har ammet.
  • Undgå sæbe, der udtørrer huden. Brug højst lidt mild, uparfumeret sæbe, når du vasker brysterne.
  • Brug en parfumefri, fugtgivende og plejende creme eller bodylotion, f.eks. Apotekets, der er Astma-Allergideklareret og Svanemærket.
  • Undgå BH’er, der strammer eller irriterer huden, og vælg et materiale, som huden kan ånde igennem.
  • Vælg ammeindlæg, der er bløde, åndbare og anatomisk udformede, f.eks. Apotekets Ammeindlæg. Selvom de er ultratynde, har de en meget høj absorberingsevne, så brystet holdes tørt.

Afhjælp irriterede, revnede brystvorter

Følg stadig de forebyggende råd.

For at fremme hudens heling kan du påføre lidt salve efter amning, f.eks.  Apotekets Panthenolsalve. Den indeholder plejende shea butter og et forstadium til B5-vitamin, der hjælper huden til at hele hurtigere. Salven danner desuden en beskyttende hinde på huden, og er selvfølgelig uden parfume.

Amning og svamp

Er du i tvivl, om det er svamp? Hvis du har smerter i brystet og/eller sår på brystvorterne, der er længe om at hele, kan det være svamp. En svampeinfektion skal behandles. Tal med lægen eller sundhedsplejersken, eller spørg på apoteket.

 

 

Del artiklen: