Amning og ømme brystvorter

I nogle tilfælde kan det kræve lidt tålmodighed at komme godt i gang med amningen. Særligt i starten kan brystvorterne blive ømme, men forskellige små tricks kan mindske risikoen for ømhed og revner i brystvorterne.

Kom godt i gang med at amme 

Særligt i begyndelsen af ammeperioden kan brystvorterne hos nogle mødre blive ømme og irriterede, måske endda med sår og revner. Ofte går det over, når du og dit barn har fundet de ammestillinger, hvor barnet kan få bedst fat om brystet. Sørg også for, at mælken allerede løber, når du lægger barnet til brystet.

Hvis brystet er meget spændt, kan en mælkesuger være en hjælp til at suge en smule af mælken ud, så barnet lettere kan få fat. Men først og fremmest kan du styrke hudens eget forsvar, læs her hvordan.

Forebyg irriterede, revnede brystvorter

  • Når tiden nærmer sig ammestart, og indtil amningen er etableret, kan du dagligt påføre Apotekets & Cana Brystvorteolie Lacto+ på huden omkring brystvorterne for at gøre huden mere modstandsdygtig. Apotekets har udviklet brystvorteolien i samarbejde med jordemoder Cana Buttenschøn. Den indeholder probiotika, også kendt som mælkesyrebakterier, der er afgørende for hudens balance.
  • For at modvirke irritation, revner og svamp kan du desuden lade brystvorterne lufttørre, når du har ammet.
  • Undgå sæbe, der udtørrer huden. Brug højst lidt mild, uparfumeret sæbe, når du vasker brysterne.
  • Brug en parfumefri, fugtgivende og plejende creme eller bodylotion, f.eks. Apotekets, der er Astma-Allergideklareret og Svanemærket. På huden omkring brystvorterne kan du fortsat bruge brystvorteolien.
  • Undgå BH’er, der strammer eller irriterer huden, og vælg et materiale, som huden kan ånde igennem.
  • Vælg ammeindlæg, der er bløde, åndbare og anatomisk udformede, f.eks. Apotekets Ammeindlæg. Selvom de er ultratynde, har de en meget høj absorberingsevne, så brystet holdes tørt.

Afhjælp irriterede, revnede brystvorter

Følg stadig de forebyggende råd.

Det bedste, du kan gøre for at fremme hudens heling, er at påføre et par dråber af Apotekets & Cana Brystvorteolie på hvert bryst hver gang, du har ammet.

Amning og svamp

Har du smerter i brystet og/eller sår på brystvorterne, der er længe om at hele? Er du i tvivl, om det er svamp? En svampeinfektion skal behandles. Tal derfor med lægen eller sundhedsplejersken, eller spørg på apoteket.

 

 

Del artiklen: