Undgå at blive forkølet

Der er ofte forkølelse, influenza og andre virussygdomme i omløb, især om efteråret og om vinteren. Forkølelse smitter let, og de fleste mennesker bliver forkølede en gang imellem.

Hvordan smitter forkølelse?

Forkølelse skyldes virus. Smitsomt virus kan let blive overført fra person til person. Dels gennem luften, når man er tæt på andre, der hoster og nyser. Dels når man får forkølelsesvirus på hænderne, som derefter kommer i kontakt med øjnene eller næsen.

Hvis man har forkølelsesvirus på hænderne kan man let bringe det videre til andre. Det sker, når man giver hånd og når man rører ved dørhåndtag, indkøbsvogne etc. og efterlader smitsomt virus til den næste, der rører ved dem.

Se symptomer på forkølelse

Hvordan kan man undgå forkølelse?

Man kan nedsætte risikoen for at blive smittet med forkølelse og influenza. Det er især vigtigt at sørge for god håndhygiejne. Her er nogle gode råd, der kan bidrage til at begrænse forkølelsessmitte:

  • Vask hænder eller brug håndsprit hver gang du har pudset næse, hostet, nyst eller tørret næse på et barn.
  • Sørg for, at børnene vasker hænder tit.
  • Brug papirlommetørklæder og kassér dem straks efter brug.
  • Host i ærmet, ikke i hånden – og lær børnene at gøre det samme.
  • Luft ud i 5-10 minutter flere gange dagligt.
  • Hav altid håndsprit eller desinfektionsservietter i tasken. Man kan få brug for den hvor som helst – i supermarkedet, på kontoret og alle andre steder, hvor man møder mennesker.

Læs mere om god håndhygiejne her

Er uheldet ude? Så læs om hvordan du stopper forkølelsen her.

 

Del artiklen: