Anbefalinger til nybagte forældre

Som nybagte forældre er man usikker på mange ting. Derfor har vi samlet en liste med gode råd, som måske kan give svar på nogle af jeres spørgsmål.

God hygiejne

Nedsæt risikoen for smitte

Barnet rører ved mange ting og måske også andres hænder i løbet af en dag. Vær derfor omhyggelig med at vaske barnets hænder med sæbe en til flere gange om dagen. Husk også at vaske legetøjet jævnligt.

Ved at gøre det til en fast regel at vaske hænder tit, kan man nedsætte risikoen for smitte af forkølelse, maveinfektion og lignende.

 

Vaske hænder:

  • hver gang I kommer hjem
  • inden madlavning
  • inden spisning
  • inden og efter bleskift
  • efter næsepudsning
  • efter toiletbesøg

 

Solbeskyttelse til børn

Det er særligt vigtigt at bruge solbeskyttelse til børn, da solskoldninger i barndommen kan udvikle sig til hudkræft senere i livet.

Børn under 1 år bør ikke være i solen
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 1 år ikke opholder sig direkte i solen. De bør være i skygge med solhat og en let solbeskyttende påklædning. Hvis du vil sikre dig mod genskin, fx fra havet eller hvidt sand, kan du dog smøre solbeskyttelse på barnets kinder, næse og håndrygge.

Når barnet er stort nok til at kravle eller gå, og selv kan bevæge sig ud i solen, anbefales det at smøre med solcreme.

Læs mere om børn og sol

Har dit barn feber?

Ved mistanke om feber er temperaturmåling i endetarmen den mest nøjagtige. Hos børn føres termometerspidsen ikke længere ind end 1-2 cm.

Det anbefales at alle i familien har et personligt termometer. Mange sygdomme smitter ved kontakt, hvilket gør termometeret til en mulig smittekilde, hvis flere familiemedlemmer har feber samtidig.

Smitte kan også begrænses ved først at rengøre termometeret og derefter desinficere det med f.eks. Apotekets Alcogel eller Apotekets Desinfektionsservietter.

Læs mere om feber hos børn

 

Tilstoppet næse

En tilstoppet næse kan genere barnet under spisning og søvn, især hvis det falder i søvn med en sut. Når barnet ammes eller får flaske, trækker det vejret gennem næsen. Er næsen tilstoppet vil barnet afbryde måltidet for at trække vejret gennem munden.

Det kan derfor være en god idé at rense næsen med saltvand. Saltvandet fortynder det seje slim, så det bliver lettere at trække vejret gennem næsen, og fremmer næsens naturlige rensefunktion.

Læg barnet på ryggen og dryp nogle få dråber saltvand i hvert næsebor. Lad barnet blive liggende et par minutter, så saltvandet får tid til at virke. Anvend Apotekets Næsesuger til at fjerne slim fra næseborene efter skylning.

 

Se også:

 
Del artiklen: